Συνταγές Goji

Τσάι με αποξηραμένα χρυσάνθεμα και γκότζι berries
Το χρυσάνθεμα είναι το λουλούδι του Σεπτεμβρίου.
Τα κίτρινα ή λευκά χρυσάνθεμα, του είδους c morifolium  αποξηραμένα,
χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού και ενισχύουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τη γρίπη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, β-καροτίνη, ή βιταμίνη C και νιασίνη. Οι λευκές και κίτρινες ποικιλίες του λουλουδιού είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενες για την παρασκευή τσαγιού. Όντας μια πλούσια πηγή βιταμινών Α  (καροτίνη), Β (νιασίνη) και C, το τσάι με αποξηραμένα χρυσάνθεμα είναι ευεργετικό για ασθένειες που σχετίζονται με το δέρμα, πεπτικό σύστημα και τα μάτια. 
  Χρόνος προετοιμασίας    5 λεπτά              4-5 φλιτζ. τσάι
  Χρόνος εκτέλεσης     15λεπτά     
Υλικά:
1 λίτρο νερό
25 γρ. αποξηραμένα χρυσάνθεμα που χρησιμοποιούνται ειδικά για την παρασκευή τσαγιού  (λευκά η κίτρινα)
2 - 3 κ. σ. γκότζι berries
καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τα γκότζι berries  και τα αποξηραμένα χρυσάνθεμα και τα βάζουμε με 4-5 φλιτζ. νερό  να βράσουν. Τα σκεπάζουμε με καπάκι και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε σκεπασμένα για 5 λεπτά  ακόμη, φιλτράρουμε με ένα σουρωτήρι, σερβίρουμε, ρίχνουμε αν θέλουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ένας άλλος τρόπος:  Bάζουμε 10 γρ. αποξηραμένα χρυσάνθεμα και 1 κ. σ. γκότζι berries  αντίστοιχα, σε μια μεγάλη τσαγιέρα, προσθέτουμε σε 1/2 λίτρο  βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.





Κοτόπουλο με πιπεράτη γεύση γκότζι berries και σαφράν   
Χρόνος προετοιμασίας   15 λεπτά                    Μερίδες: 4–6
Χρόνος εκτέλεσης    1 ώρα και 45 λεπτά 

Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου (χωρίς πέτσες) σε κύβους
4 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι ή ρύζι μακρύκκοκο
5 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ½   φλιτζ.  βούτυρο
1 φλιτζ.  αποξηραμένο ιπποφαές
½  φλιτζ. ζάχαρη
¼  κ. γ. σκόνη σαφράν
Αλάτι-πιπέρι
     Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε κοτόπουλο, ½  φλιτζ. νερό, ½  κ. γ. αλάτι και ¼  κ. γ. μαύρο πιπέρι. Καλύπτουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό. Ξεπλένουμε τα γκότζι berries, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα  και τα  σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε για  1 ακόμη λεπτό. Αραιώνουμε το σαφράν σε ½  φλιτζ. ζεστό νερό, το προσθέτουμε στο φαγητό μας και ψήνουμε για 15 ακόμη λεπτά. Βράζουμε 8 φλιτζ. νερό, ρίχνουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε 8 έως 10 λεπτά και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σερβίρουμε το ρύζι και συνοδεύουμε με το πιπεράτο κοτόπουλο με σάλτσα.


Ομελέτα με γκότζι berries
Οι ομελέτες είναι το πιο εύκολο και υγιεινό πιάτο πλήρες πρωτεϊνών. Εκτός από σούπες και μαγειρευτά τα γκότζι berries χρησιμοποιούνται και στις ομελέτες.
Χρόνος προετοιμασίας     10 λεπτά               1-2 μερίδες
Χρόνος εκτέλεσης       10 λεπτά

Υλικά:
3 αβγά
½ φλιτζ. γκότζι berries αποξηραμένα μουλιασμένα σε ζεστό νερό και στραγγισμένα
1 κ. σ. ελαιόλαδο
     Εκτέλεση: Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με το λάδι τα γκότζι berries για λίγα δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τα αβγά. Ψήνουμε την ομελέτα από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά και σερβίρουμε.


Κέικ με σοκολάτα, βανίλια και γκότζι berries 

Το κέικ με γκότζι berries εκτός από μια υπέροχη και ιδιαίτερη γεύση μας δίνει απλόχερα όλα τα ευεργετικά  συστατικά του. Είναι υπέροχο να το ψήνεις και να ξέρεις ότι αυτοί οι καρποί κρύβουν του κόσμου τα καλά για την υγεία.

Χρόνος προετοιμασίας     15 λεπτά                     15 κομμάτια
Χρόνος εκτέλεσης       1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά:
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. γκότζι berries
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο
1½ – 2 φλιτζ.  ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε)
5 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό ενός μέτριου πορτοκαλιού
2- 3 βανίλιες
λίγο αλάτι
λίγη κανέλα
3-4 κ. σ. γάλα
2-3 κ. γ. κακάο
     Εκτέλεση: 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º. Τοποθετούμε τα γκότζι berries σε μπολ με ζεστό νερό, αφήνουμε 10 λεπτά και στραγγίζουμε. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμη στο μίξερ. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με αναδευτήρι και όχι με το μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα, χτυπάμε τα ασπράδια με 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε μαρέγκα και προσθέτουμε. Αλευρώνουμε τα γκότζι berries και προσθέτουμε στο μείγμα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και προθέτουμε σ’ αυτή το κακάο. Αδειάζουμε σε φόρμα (άσπρη ζύμη, καφέ ζύμη, άσπρη ζύμη) και  ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180-200º και στους 180º   για άλλα 30 –45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Όταν μισοκρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.



Goji σοκολάτα
Συστατικά
30 gr goji 
100 gr σοκολάτα (υγείας, γάλακτος, αμυγδάλου)
1-2 κουταλιές της σούπας τριμένη καρύδα
Στην κρίση μας είναι η πρόσθεση 2-3 σταγόνων βιολογικού (κατάλληλου για τρόφιμα) αιθέριου έλαιου μέντας ή spearmind
Eκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα (μπεν μαρί), ρίχνουμε τα goji και την καρύδα και ομογενοποιούμε το μίγμα. Τοποθετούμε το μίγμα σε παγοθήκες συλικόνης, γαρνίρουμε με λίγη επιπλέον καρύδα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Milkshake με goji και μπανάνες
Συστατικά
- 50 gr goji
- 2 ώριμες μπανάνες
- 750 ml γάλα
- 2 κουταλιές του γλυκού μέλι
- κανέλα (σκόνη)
- 2-3 παγάκια

Eκτέλεση

Όλα τα συστατικά εκτός από τα παγάκια και την κανέλα τα ρίχνουμε στο μίξερ και να αναδεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί, γαρνίρουμε με την κανέλα και τα παγάκια



Goji smoothie

Συστατικά
30 gr goji
100 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
100 gr φρούτα εποχής (π.χ. φράουλες, μπανάνες, ακτινίδια, πεπόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι)
Eκτέλεση
όλα τα συστατικά τα ρίχνουμε στο μίξερ και να αναδεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί

Πηγές:
www.kouzinorama.gr